Historik

År 2017 firade Mora Parken 40 år som anläggning och här kan du ta del av en lite del av vad som hänt under våra år!

Nutid

 

MARS 2019

Mora Parkens närhet till Vasaloppet är unikt, spåret går alldeles intill. Vasaloppsvinnaren Staffan Larsson är en av dem som nyttjar anläggningen flitigt för sina läger. Idag fungerar Mora Parken som en plattform och bas för lokal, nationell och internationell idrott, året runt. Från anläggningen är det gångsavstånd till 22 olika idrotter.

 

2008-2009 NY STUGBY OCH BOWLINGBANA

Mycket handlade om att bygga vidare på Mora Parkens attraktion året runt, där boendet var viktigt för att kunna locka konferenser, lägerverksamhet etc. Under 2008-2009 växte verksamheten då en ny stugby kunde invigas. Denna investering var nödvändig, efterfrågan på boende var stort. Mora Parken hade nu begåvats med en stugby som omfattade totalt 40 lägenheter. En ny bowlingbana byggdes också i samma tidsepok (2008–2009) och intregrerades på Mora Parkens ena kortsida. 

 

FÖRSTA STUGBYN BYGGDES

I början på 2000-talet såg man behov av att utöka boendekapaciteten på området, vilket medförde att den första stugbyn byggdes. Stora insatser lades samtidigt på att rusta och renovera anläggningen, bland annat restaurangen och konferensrummen. Hotellet fick också en ansiktslyftning med start 2002-03, där en korridor kom att renoveras i taget. En ny frukostmatsal byggdes också. Man valde även att flytta receptionen för campingen till hotellet. 
En långsam men tydlig uppgradering märktes, av hela området. Chef för verksamheterna var Karin Hed och från sekelskiftet Hans-Olof Bogren.

 

I maj år 2000 kom även den intilligande campingen att intregreras, en verksamhet som också utvecklats på många sätt genom åren.  Mora Parken fortsatte att vara en mötesplats, där konferenserna var många. De nöjesevenemang som anordnades var med hög kvalité, som när Pistvakt körde sin show, eller när Peter Carlsson underhöll. Och många var de helger när kända dansband stod på scen. Lasse Stefanz tillhör de band som spelat nästan varje år på Mora Parken. 
Omsättningen ökade nu kraftigt, från 13 Mkr år 1999 till 25,5 Mkr år 2006.

2000

 

TESTTRÄNINGSCENTER

1996 öppnades även ett testträningscenter med Christer Skog och Karin Lamberg, fd förbundskapten respektive landslagsåkare på skidor.

1990

 

CB-BAREN

De allra flesta minns också CB-baren som invigdes i början på 1990-talet, med en av Sveriges längsta bardiskar och ett casino.

 

Mora Parken var vid denna tid en etablerad aktör nationellt, en mötesplats för idrott, musik, nöje, möten och konferens. Efter de första intensiva åren, främst inom musik och nöje, blev det nu lite mer normalt tempo. En orsak var det bistrare ekonomiska läge som ägaren Mora kommun befann sig i. Aktiviteterna fortsatte dock vara många, som den internationella balettfestivalen som etablerade sig på Mora Parken i början av 1990-talet. I ett 20-tal år genomfördes festivalen, med utländska deltagare från bland annat Estland, Finland och Island.

Företagardagen var ett annat större event, med de stora kända varumärkena i Sverige på plats, detta i samband med Vasaloppet. Tjejkonferensen var ett annat exempel, en konferens som anordnades i sex-sju år med 600 deltagande kvinnor vid varje tillfälle. Ingen annan lokal i Mora kan dagligen hantera upp till 450 konferensgäster. Många är de stora evenemang som ägt rum i stora salen genom åren.

Det stora flertalet av konferenserna sker annars i de mindre rummen, som i början av 1990-talet fräschades upp och fick namn som Lillflyt, Fjäsko, Fjolla, Pinan och Rådlösa.  Idag heter möteslokalerna Mångsbodarna, Risberg, Oxberg etc, kopplat till Vasaloppet och de klassiska kontrollerna längs sträckan mellan Sälen och Mora.

 

1982 BYGGDES ÄVEN EN LÄGERGÅRD, DET VI IDAG KÄNNER SOM HOTELL.

Det var viktigt att även kunna erbjuda alla gäster ett boende och bli en mer komplett anläggning.

Boendet kallades i folkmun för både folkparkshotell och idrottshotell. Totalt 168 sängplatser fördelade på 51 rum. Mora Parken blev den första folkpark på landsbygden där man samlade boendet under ett och samma tak. Hotellet fick heta ”Ljustret”, efter ett fiskeredskap, som anspelar på den form som byggnaden har ovanifrån. 

Tre år senare byggdes hotellet ut till nuvarande storlek. Hotellet har senare byggts om, uppgraderats och fått en ny modern fräschör och standard.

1981

1981 utnämnde Arne Weise, för dagen konferencier, Mora till ”Sveriges svar på på Wien”, detta efter en klassisk konsert med bland andra Eva Serning.

Under tidigt 1980-tal landade boxaren Ingemar ”Ingo” Johansson med helikopter, för att sen slussas in i Sveriges Televisions en och en halv timmes långa direktsändning. Allt scenbygge hade Mora Parken ordnat själva. Deltog gjorde också kända skidhjältar som Mora-Nisse Karlsson, Sixten Jernberg med flera. Totte Wallin uppträdde.

 

Genom åren har Mora Parken varit en mötesplats för generationer av Morabor. Här har den yngre publiken haft disco bland röda äggfåtöljer och guldbord.  På 1980-talet kompletterades dansgolven med en dansbana utomhus, vid Skepphussviken. Sommarkrogen, som den kallades, var den självklara mötesplatsen för nöjeslystna, och Mora Parkens egna räkmacka såldes i tusental.

1980

 

1979

Skid-SM arrangerades i Mora 1979, med målgång på Skeppshusviken. SVT direktsände.  

Anders Gärderud vann OS-guld i Montreal 1972. Under fem år på 1980-talet, som förbundskapten, arrangerades årliga träningsläger med Sveriges bästa långdistanslöpare på Mora Parken. ”Detta är ett träningsparadis”, sa Gärderud, som såg till att ett stort antal aktörer inom svensk friidrott kom till Mora.

En annan OS-guldmedaljör som haft Mora Parken som bas för sin träning är Gelindo Bordin, som vann på maratondistansen i Seoul-OS 1988.

 

NOVEMBER 1977

Invigning Mora Parken

Mora Parken kom att byggas på en plats mellan Österdalälven och Skeppshusviken, i syfte att skapa  ”ett stort fritidscentrum i Morabygden”.  Idrotten fick snabbt fotfäste då det lokala föreningslivet fick sin hemvist just här, som ett föreningshus. Även andra typer av föreningar och verksamheter hade sin dagliga bas på Mora Parken, vilket säkrade ett stort dagligt flöde av människor i de stora, moderna och fräscha lokalerna.
Moraland var ett begrepp som användes, ett uttryck för samarbete och utveckling, under ett och samma tak.
Den stora salen på övervåningen blev en succé från början, en mötesplats för musik, kultur, nöje och konferens. Kort sagt en folkpark för livets ljusa och goda stunder. 


Mora Parken blev även känd som en high tech-anläggning, med den bästa tekniken för ljud och ljus som gick att frambringa i Sverige. Flera tidiga radioinspelningar vittnar om detta. De första fem-sex åren innebar en rivstart, där anläggningen snabbt kom att etablera kontakter och skapa aktiviteter som adderade värden för människor till vardag och fest. Chef vid den här tiden var Lasse Gullberg.

 

Invigningen skedde den 26 november 1977, och redan från dag ett var detta en folkpark i dess rätta bemärkelse. Under invigningskvällen underhöll Eva Rydberg och sen har det blivit en lång parad av artister som stått på den flotta scenen i stora salen. Några exempel: Tjaddenrevyn, en stor succé i revy-Sverige på 1970-talet, Ulf Lundells premiär på sommarturnén 1980, Charles Woodrow ”Woody” Herman, Boppers, som drog fullt hus i samband med gruppens genombrott på 1980-talet, musikcafé som lockade 500 åskådare varje gång, med parkens egen orkester under ledning av ”Sir” William Lind,  kallad ”Sveriges meste musiker”.

 

Andra stora artister och grupper under de första tio åren var Jerry Williams, Wanda Jackson, Loa Falkman, Lasse Lönndahl, Gyllene Tider, Noice, Snowstorm med flera.

Till raden av evenemang räknar vi också en cirkus med lindansare och en elefant(!) på scen, samt ett antal uppsättningar med Riksteatern, musikaler,  och förstås alla scenframträdanden med Mora Orkesterförening.

För att kunna använda Mora Parken som ”möjligheternas hus” var det en förutsättning att snabbt kunna ställa om lokalerna. Ibland kunde det vara en stor konferens på eftermiddagen och ett musikevenemang i samma lokal, senare samma kväll. Det fanns inga hinder för Per-Erik Larsson och hans kollegor som jobbade med det praktiska 

på Mora Parken. Ingenting var omöjligt.

1977